Home

Pitný režim

– 2-3 litre denne, viac pri fyzickej aktivite av horúcich dňoch

– Tekutiny dopĺňať plynule, po celý deň

– Ideálne: nesladený čaj, voda

– Nevhodné: džúsy, sladké malinovky (príliš kJ)

– Alkohol a káva sa nepočítajú do pitného režimu

OPTIMÁLNA PRÍJEM:

– 6000 – 9000 kJ denne

– 30% bielkoviny

– 32% tuky

– 38% sacharidy

Bielkoviny

– Potrebné pre organizmus

– 17 kJ = 1 g

– Najväčší sýtiacu schopnosť

– Na strávenie vydáme najviac energie

Tuky

– 38 kJ = 1 g

– Nie sú príliš výživné

– Nasýtené:

– Súčasť potravín živočíšneho pôvodu (mäso, údeniny, masť, sladkosti)

– Hlavný vinník vo vzniku srdcovo-cievnych ochorení

– Zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi

– Nenasýtené:

– Súčasť rastlinných olejov (olivový, sójový, slnečnicový a pod), orechov a rýb

– Stabilizujú hladinu cholesterolu

– Znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení

– Skryté tuky

– 2/3 konzumovaného tuku

– Najmä v mäsových a mliečnych výrobkoch, v sladkostiach

Sacharidy

– 17 kJ = 1 g

– Nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu

– Glykemický index:

– Po určitých potravinách prudko stúpa hladina cukru v krvi – vyplavuje sa inzulín – ukladanie tuku v organizme + nadmerný pokles hladiny cukru v krvi – hypoglykémia – podráždenosť, nervozita, hlad

ROZLOŽENIE JEDÁL POČAS DŇA:

– 20% raňajky

– 10% desiata

– 30% obed

– 10% desiata

– 30% večera (25% I. večere, 5% II. Večera)

PYRAMIDA

– Zelenina, voda

– Mlieko, mliečne výrobky

– Ryby, hydina

– Ovocie

– Mlynské-pekárenské výrobky

– Strukoviny, obilniny, ryža

– Zemiaky

– Vajcia

– Chudé mäso

– Suché víno

– Rastlinné tuky

– Orechy

– Živočíšne tuky, údeniny

– Sladkosti

– Tvrdý alkohol, sladké likéry

ENERGETICKÝ VÝDAJ

– 20-35% pohyb

– 5-10% po jedle

– 60-70% bazálny metabolizmus

ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

– Šport

– Spánok

– Stravovanie

– Psychika

http://www.e-inhalovanie.sk/

seminarky.cz/Zdrava-vyziva-14018

Zdroje:

Chudneme s rozumom, zdravo a natrvalo – Iva Málková, Smart Press,

ISBN – 978-80-87049-06-8