Home

Pečeň je nezastupiteľným orgánom v ľudskom tele a sú najväčšie metabolickú žľazou, ktorá slúži pre rýchlu energiu, ako zásobáreň vitamínov, minerálnych látok, cukru, produkujú žlč, regulujú hormonálnu rovnováhu. Zásadný funkcie pečene je tvorená detoxikáciou a odstraňovanie jedovatých látok z tela.

Dietoterapia je určená štádiom choroby a stupňom poškodenia, napríklad u akútnej hepatitídy je z počiatku len diéta tekutá, potom neplnohodnotná a postupne sa prechádza cez 4S k diéte číslo 4, teda s obmedzením tukov.

Najčastejšie diéta v domácom ošetrení je už diéta s obmedzením tukov, je dôležité úplné vylúčenie alkoholu a to v akej koľvek koncentráciu i pokiaľ sa jedná o nízkoalkoholické pivo, alebo likérové ​​cukríky.

Medzi zakázané potraviny patria aj všetky údeniny, salámy-lovecký salám, vysočina apod, klobásy, nakladaná mäsa, zverina, mäso tučné, ako je bravčový bôčik, kačica s kožou a pod sardinky v oleji.

Tučné syry-nad 40% tuku v sušine, pikantné syry vrátane zrejúcich (olomoucké syrečky), tučné jogurty (Florian, krajanka, lipánek), tučné mlieko.

Z príloh to sú luštětiny zemiaky hojne mastené maslom, krokerty, hranolky vyprážané na tuku, príprava zemiakov v rúre na pečenie papiera je povolená.

Hoci by sa zdalo, že zelenina a ovocie v tejto diéte môžu byť zastúpené bez obmedzenia je potrebné sa vyvyrovat nafukuje strave ako je napr kapusta, kel, uhorky (jedná sa o čerstvé, ale pozor, aj nakladané), karfiol, ľadový šalát, čerstvá cibuľa, cesnak a všetky nakladaná zelenina, sterilizovaná je však povolená. Z ovocia je to slupkovité bobuľovité ovocie typu egreše, čučoriedky, ďalej potom ananás, hrušky čerešne. Všetky druhy orieškov, je možní občas zaradiť mandle alebo vlašské orechy, kvôli vitamínom.

Ostré korenie je tiez zakázané, človek trpiaci jatrním ochorením by sa mal vyvyrovat korení, paprike, kari, chili, a podobným korením, ďalej potom masoxu, sójovým omáčkam, octu.

Majonéza, tatárska omáčka, rôzne typy grilovacích omáčok, horčica je takisto zakázaná.

Do zoznamu zakázaných potravín ďalej patrí čokoláda, múčniky z tučného cesta či s tučnýmy krémy, ďalej je nutné sa vyvyrovat teplému, kynutému (buchty), listovému (závin, šatôčky), smaženému (šišky, chrumky) cestu, čerstvým rohlíkům či houskám, čerstvému chlebe.

Napriek tomu, že sa často môže zdať, že táto diéta zakazuje takmer všetko, ale hlavne to čo má pacient rád, tak sa dajú pripraviť pokmy chutne a hlavne zdravo z potravín a technologiemy, ktoré sú povolené. Medzi základné technológie prípravy pokrmov pri pečeňovej diéte patrí varenie, dusenie, varenie v pare, pečenie na nepriľnavom povrchu s minumálním či nulovým množstvom tuku, pečenie pokrmov v alobale a grilivání.

seminarky.cz/Vyziva-pri-jaternim-onemocneni-17237

Comments Off on Výživa pri pečeňovej chorobe pt. 1